top of page
Famille

Roemenië:
Gezinsplanning 

Project: Ambulante gezinsplanning

​

Bijdrage CARE Belgium: CARE Belgium ondersteunt het project door middel van communicatie, pleitbezorging en fondsenwervingsactiviteiten in samenwerking met de andere leden van het CARE-netwerk.

​

Locatie: 23 districten (op een totaal van 41 in Roemenië)

​

Context:

30 jaar geleden ontdekte de hele wereld de Roemeense weeshuizen, echte weeshuizen waar 120.000 kinderen in extreme armoede leefden. Sommigen waren de hele dag aan hun bed gekluisterd. In 1989 was het in de steek laten van kinderen een alledaagse praktijk geworden die door de staat werd gesteund. Het systeem werd pas in 1997 afgeschaft, maar vandaag de dag wordt het in stand gehouden door een moeilijk economisch klimaat.  

​

Sinds 1990 zet de SERA-vereniging, die nu is gefuseerd met CARE, zich in om ervoor te zorgen dat het recht van elk kind om in een gezin op te groeien wordt gerespecteerd. We ontwikkelen programma's om sociale integratie te bevorderen, verlating te voorkomen en vervallen opvangcentra te sluiten. Samen hebben onze verschillende projecten al meer dan 85.000 kwetsbare kinderen geholpen. 

​

Ondanks de geleidelijke hervorming van het kinderbeschermingssysteem sinds de val van Ceausescu in 1989, is het aantal vrouwen dat nog steeds bevalt van ongewenste kinderen en deze in de steek laat lange tijd erg hoog gebleven. In 2012 werden meer dan 900 pasgeborenen achtergelaten in de kraamklinieken van het land. Hoewel de toegang tot anticonceptie aan het verbeteren is - in 2011 zei 70% van de vrouwen een anticonceptiemethode te hebben gebruikt - heeft Roemenië nog steeds het hoogste abortuscijfer in de Europese Unie (480 abortussen per 1000 geboorten, vergeleken met een gemiddeld Europees cijfer van 226 per 1000).

​

​

Femme de Roumanie
Objectif gƩnƩral
Algemene doelstelling

Informatie verstrekken en de toegang tot sociale en medische zorg (met name gynaecologische zorg) en anticonceptie voor ouders bevorderen, met name voor kwetsbare en geïsoleerde vrouwen. Het uiteindelijke doel is om het aantal ongewenste zwangerschappen te verminderen, en daarmee het aantal abortussen en in de steek gelaten kinderen.

​

 

Begunstigden: 100.000 directe begunstigden, voornamelijk vrouwen.

 

Looptijd: 20 jaar - doorlopend

​

​

boƮtes de CARE
Objectifs spƩcƩfiques
Specifieke doelstellingen 

Sinds 2000 reizen ongeveer vijftig maatschappelijk werkers en verpleegkundigen door Roemenië om ouders te ontmoeten die geen toegang hebben tot bestaande gezinsplanningsdiensten, in meer dan de helft van de provincies van het land. We trainen en financieren mobiele gezinsplanningsteams. De teams worden vervolgens onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten geplaatst.

​

Tussen 2000 en 2021 heeft CARE meer dan 865.500 euro geïnvesteerd in het opzetten van deze teams in Roemenië, die meer dan 110.000 begunstigden hebben ontmoet en geadviseerd, van wie meer dan de helft heeft besloten anticonceptie te gebruiken. In de betrokken regio's is het aantal ongewenste zwangerschappen duidelijk gedaald, gemeten naar de daling van het aantal abortussen en het aantal drop-outs onder deze kwetsbare bevolkingsgroepen. Sinds 2021 zijn deze activiteiten om toegang te krijgen tot gezinsplanning rechtstreeks geïntegreerd in de diensten voor sociale integratie (die ook activiteiten voor de preventie van achterlating, gezinsre-integratie en socioprofessionele integratie van jongeren omvatten), die over het algemeen 3 mensen in dienst hebben: een psycholoog, een verpleegkundige en een maatschappelijk werker.

CONTACT

CARE Belgium AISBL

Louizalaan 367,

1050 Brussel

Tel: +32 (0) 2 880 66 87

+32 (0) 471 621 580

info@carebelgium.be

SITEMAP

© 2020 by AS PRO Agency

bottom of page