
Libanon:
Humanitaire noodsituatie
Project: Noodsituatie in Libanon (escalatie van het conflict aan de zuidgrens)
​
Bijdrage CARE Belgium: CARE Belgium ondersteunt het project door middel van communicatie, pleitbezorging en fondsenwervingsactiviteiten in samenwerking met de andere leden van het CARE-netwerk.​​
​
Locatie: Aley, Saïda, Beyrouth, El Nabatieh en Sour
Context:
De ineenstorting van het economische systeem heeft geleid tot een record inflatie: volgens de Wereldbank is het een van de ernstigste wereldwijde crises sinds het midden van de 19e eeuw. De bevolking heeft een gebrek aan alles: geld, voedsel, elektriciteit en medicijnen. In september 2024 verergerden Israëlische aanvallen een toch al dramatische situatie. Duizenden mensen blijven hun huizen ontvluchten en honderden hebben het leven verloren.
​
De humanitaire situatie in Libanon blijft kritiek, met honderdduizenden door het conflict getroffen mensen die kampen met basisbehoeften en aanhoudende problemen die zowel onmiddellijke als langetermijnhulp vereisen. De dynamiek van de ontheemding blijft zich ontwikkelen, met duizenden huishoudens die geconfronteerd worden met complexe uitdagingen in hun zoektocht naar stabiliteit in de nasleep van het conflict en als gevolg van voortdurende schendingen van de vijandelijkheden.
​
Op 25 december waren meer dan 160.900 mensen nog steeds ontheemd buiten hun thuisgebied, wat neerkomt op een daling van 3% sinds 19 december; Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Nationale en lokale autoriteiten schatten dat op 24 december ongeveer 90.000 mensen in Libanon waren binnengekomen vanuit Syrië; Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR).
​
Grensoverschrijdende bewegingen hielden aan gedurende de hele periode waarop dit verslag betrekking heeft. Volgens het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor vluchtelingen (UNHCR) schatten de Libanese nationale autoriteiten dat op 20 december ongeveer 90.000 mensen waren aangekomen in de regio Hermel, in het gouvernement Baalbek-Et Hermel, waaronder 20.000 Libanese onderdanen. Hiervan wonen 39.321 mensen, voornamelijk Syriërs, in 175 collectieve opvangcentra.


Algemene doelstelling
Voorzien in de behoeften van de bevolking in de belangrijkste sectoren: water, sanitatie en hygiëne (WASH), voedselzekerheid, onderdak en gender/bescherming.
Duur: September 2024 - doorlopend
​​
​​​​
​
Begunstigden: 22 000 mensen
​
​
​


Specifieke doelstellingen
CARE biedt voedselhulp (warme maaltijden, vouchers en voedselpakketten), waardigheidskits, veilige ruimten voor vrouwen en meisjes, hygiënekits en de distributie en het transport van water. De organisatie distribueert ook non-food artikelen (NFI's) en onderdakpakketten voor binnenlandse ontheemden, zowel binnen als buiten de collectieve opvang, en voor repatrianten. CARE richt zich op Beiroet, de berg Libanon, Noord-Libanon (Akkar) en het zuiden, en is na het staakt-het-vuren uitgebreid naar de Bekaa, Baalbek-Hermel en Nabatiyeh.
​
Voortbouwend op de geleerde lessen zet CARE zich in voor het beoordelen van opvangcentra in de gebieden waar zij actief is om te zorgen voor directe dienstverlening, verantwoordingsplicht en het aanbieden van informatiesessies over de preventie van seksuele uitbuiting en misbruik (PSEA), GBV en het verlenen van psychologische eerste hulp (PFA). Dit helpt het risico op seksuele uitbuiting en misbruik (SEA) en fraude te verminderen, terwijl de veiligheid van het personeel tijdens de distributie wordt gewaarborgd.
​
In de komende weken zal CARE ook tegemoet komen aan de behoeften van mensen die naar hun huizen terugkeren en van mensen die nog in collectieve opvangcentra wonen en niet naar hun plaats van herkomst kunnen terugkeren. Voor kwetsbare gemeenschappen waarvan de huizen zijn verwoest, zorgt CARE er bovendien voor dat haar lopende operaties steun blijven bieden.
​
“CARE werkt nauw samen met verschillende partners, waaronder internationale niet-gouvernementele organisaties (ngo's), de Verenigde Naties (VN) en de eenheden voor rampenrisicobeheer (DRM) en rampenrisicovermindering (DRR), om de situatie in Libanon's grensgebied met Syrië in de gaten te houden.”