
België:
Belangenbehartiging en bewustmaking
Belgische leerlingen bewust maken van de uitdagingen van mondiaal burgerschap en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's).
Project: CARE Belgium
Locatie: België (scholen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Context:
Hoewel jongeren in België toegang hebben tot onderwijs en de media, blijft het bewustzijn van mondiale kwesties (klimaatverandering, mondiale ongelijkheid, migratie, mensenrechten) gefragmenteerd en vaak afwezig in het schoolcurriculum.
De ondernomen initiatieven trachten deze leemte op te vullen door GCSE (Global Citizenship and Solidarity Education) te integreren in scholen en door het maatschappelijk middenveld en beleidsmakers te mobiliseren via gestructureerde pleitbezorging. Deze initiatieven beantwoorden aan een groeiende vraag van jongeren en leerkrachten om onderwerpen aan te pakken die verband houden met solidariteit en duurzame ontwikkeling.


Algemene doelstelling
Mondiaal burgerschaps- en solidariteitsonderwijs (GCSE) bevorderen door leerlingen bewust te maken van mondiale kwesties en de SDG's.
Begunstigden: Leerlingen van Athénée Royal Toots en Collège Fra Angelico


Specifieke doelstellingen
Het project is gericht op het bevorderen van onderwijs voor mondiaal burgerschap en solidariteit (ECMS) door jongeren kennis te laten maken met mondiale vraagstukken zoals ongelijkheid, klimaatverandering en mensenrechten, en tegelijkertijd verantwoordelijk gedrag en solidariteit aan te moedigen. Een van de specifieke doelstellingen is om leerlingen bewust te maken van mondiale vraagstukken en hen vertrouwd te maken met de Sustainable Development Goals (SDG's) door middel van participatieve workshops op scholen. Deze workshops omvatten 15 interactieve sessies waarbij gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen zoals Kahoot (interactieve quizzen), groepswerk en presentaties in de klas. De behandelde thema's omvatten algemene kennis over bepaalde landen, gendergelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Deze activiteiten bieden een leuke en boeiende aanpak om leerlingen aan te moedigen na te denken over mondiale uitdagingen en hun eigen rol in de samenleving.
Een andere belangrijke doelstelling is om leerkrachten toe te rusten om de concepten van mondiaal burgerschap op een duurzame manier in hun onderwijspraktijk te integreren. Daartoe ontwikkelt het project innovatieve leermiddelen, waaronder een website met bronnen over mondiale ongelijkheid en een vereenvoudigd glossarium om deze concepten toegankelijk te maken, evenals portfolio's om het leren van leerlingen te begeleiden na de bewustmakingssessies die zijn opgezet. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om leerkrachten te helpen hun kennis van de SDG's te verdiepen en deze concepten op een effectieve en duurzame manier door te geven.
De eerste resultaten in 2024 vertegenwoordigen 3 klassen, of 40 leerlingen, die zich bewust zijn geworden van mondiale vraagstukken en de onderlinge afhankelijkheid tussen naties, evenals de duurzame integratie van de concepten van mondiaal burgerschap in de leerplannen van de deelnemende scholen. Daarnaast is het project gericht op het versterken van de onderwijsvaardigheden van leerkrachten op het gebied van onderwijs over de SDG's, om zo bij te dragen aan collectief bewustzijn en mobilisatie voor een eerlijkere en duurzamere toekomst.