Drie weken na het begin van de oorlog in Oekraïne zijn de repercussies al voelbaar in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Honger bedreigt deze regio, die 50% van haar tarwe uit Rusland en Oekraïne importeert.
Nu het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) al tot de grootste humanitaire en vluchtelingencrises ter wereld behoren, dreigt de verstoring van de tarwe-invoer de humanitaire nood nog te verergeren. Landen als Egypte, Libanon, Syrië, Jemen, Jordanië en Palestina, die reeds getroffen zijn door inflatie of een humanitaire crisis, worden het zwaarst getroffen.
"De oorlog in Oekraïne wordt geëxporteerd naar de MENA-regio in de vorm van honger. Het is schokkend om te beseffen dat in 2022 miljoenen mensen slechts één stap verwijderd zijn van de hongerdood, omdat ze honger lijden als gevolg van conflicten en geweld, ongelijkheid, de gevolgen van de klimaatverandering, het verlies van land, banen of kansen, en conflicten duizenden kilometers verderop" waarschuwt Muzna Shihabi, woordvoerster van de NGO CARE in de MENA-regio.
In Egypte is 85% van de tarwe en 73% van de zonnebloemolie afkomstig uit Rusland. Geschat wordt dat de voedselzekerheid van 105 miljoen mensen in het hele land in gevaar is.
Libanon is sterk afhankelijk van de invoer van tarwe: 66% komt uit Oekraïne en 12% uit Rusland. Sinds de ontploffing van de haven van Beiroet in 2020 en de gedeeltelijke vernietiging van de silo's in de haven van de stad, is het bovendien erg moeilijk om zaden op te slaan.
" De oorlog in Oekraïne kan gevolgen hebben tot ver buiten de grenzen. Al meer dan een week rantsoeneren de bakkerijen brood. De prijs van een zak brood is in een paar dagen met 20% gestegen. Libanon heeft slechts een tarwevoorraad van drie weken, terwijl twee miljoen Libanezen, naast een miljoen Syrische en Palestijnse vluchtelingen, nu al te kampen hebben met voedseltekorten" waarschuwt Bujar Hoxha, directeur van CARE Libanon.
In Syrië leidt de oorlog in Oekraïne tot recordprijzen, terwijl de mensen al niets hebben. Zelfs vóór de crisis in Oekraïne had een op de vijf kinderen in Noord-Syrië al te kampen met ondervoeding, zo blijkt uit een rapport dat door onze Syrische teams is gepubliceerd.
" Vandaag, 15 maart, is het 11 jaar oorlog in Syrië. 11 jaar van lijden en ontbering voor het Syrische volk. Nu zijn er de gevolgen van een nieuwe oorlog. Mensen moeten uren in de rij staan om brood te krijgen, terwijl het voor de meesten de enige maaltijd is die ze zich nog kunnen veroorloven. De mensen moesten eerst vlees opgeven, daarna groenten en fruit. Als brood onbereikbaar is, wat moeten ze dan eten?" zegt Jolien Veldwijk, landendirecteur van CARE Syria.
In Jemen worden steeds meer mensen bedreigd door hongersnood. Dit jaar zullen 17,4 miljoen Jemenieten te maken krijgen met grote voedselonzekerheid. Dit is 7% meer dan vorig jaar en het aantal zal naar verwachting in de loop van het jaar stijgen tot 19 miljoen, volgens het laatste verslag over de voedselcrisis. De gevolgen van het conflict in Oekraïne kunnen deze situatie alleen maar verergeren, aangezien tarwe uit Oekraïne en Rusland goed is voor ten minste 40% van de invoer in Jemen.
" De bevindingen van het voedselcrisisverslag voor Jemen zijn alarmerend. Maar wat het meest verontrustend is, is dat dit slechts een deel is van de realiteit die de Jemenieten de komende maanden zullen ervaren, aangezien deze analyse is uitgevoerd vóór de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan. De prijzen rijzen de pan uit, de invoer zal afnemen en de humanitaire behoeften zullen exponentieel toenemen" waarschuwt Aaron Brent, directeur van CARE in Jemen.