top of page
RS93754_Kouame-CIV-01_hpr.jpg
WIE ZIJN WIJ?

Introductie

CARE International

Het CARE International-netwerk werd in 1945 opgericht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog om steun te bieden aan een door oorlog verwoest Europa door het verzenden van humanitaire pakketten, voedsel en basis medische apparatuur, de zogenaamde "CARE Packages". Zo ontstond de term "CARE Package", die miljoenen mensen hielp hun leven weer op te bouwen. Het blijft tot op de dag van vandaag een symbool van hoop, vriendschap en onvoorwaardelijke solidariteit. Een van deze pakketten is te zien in het Museum van Europa hier in Brussel.

Apolitiek en niet-confessioneel, CARE pakt de grondoorzaken van extreme armoede aan en verdedigt mensenrechten, zowel in noodsituaties als in lange-termijnontwikkelingsprojecten.

CARE Belgium

CARE Belgium werd in 2014 opgericht als een internationale non-profitorganisatie (AISBL) met als hoofddoel het bestrijden van armoede en ongelijkheid wereldwijd. De missie is wereldwijd levens redden, armoede bestrijden en sociale rechtvaardigheid bereiken door zowel noodhulp als langdurige ontwikkelingshulp te bieden.

CARE Belgium is momenteel actief in 7 landen: België, Ivoorkust, Libanon, Palestina, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Roemenië/Moldavië. Het voert 10 projecten uit met als hoofddoelen het bevorderen van gendergelijkheid, het respecteren van de rechten van vrouwen en hun economische empowerment, voedselzekerheid, klimaatweerbaarheid, evenals humanitaire hulp in noodsituaties, zowel van natuurlijke als menselijke oorsprong. Alle CARE-projecten worden ontwikkeld volgens een holistische benadering, gericht op complementaire domeinen om effectief de onderling verbonden oorzaken van armoede aan te pakken.

Onze prioriteitsthema’s zijn:

  • Empowerment van vrouwen en meisjes;

  • Het bestrijden van klimaatverandering;

  • Noodhulp.

Vrouwen en meisjes

Eén op de tien vrouwen wereldwijd leeft in extreme armoede. Genderongelijkheid houdt vrouwen gevangen in armoede. Daarbovenop heeft dit ernstige gevolgen voor de hele samenleving. Door de rechten van vrouwen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat zij dezelfde middelen en kansen krijgen als mannen, veranderen we niet alleen hun leven, maar ook dat van hun gemeenschap. Gelijkheid is een van de sleutels tot de ontwikkeling van een heel land.

Het bestrijden van klimaatverandering

Wij geven gemeenschappen de middelen om zich aan te passen aan klimaatverandering en helpen hen zichzelf te beschermen tegen klimaatgerelateerde schokken en rampen, om zo echt klimaatweerbaarheid te creëren.

Noodhulp

Oorlogen, natuurrampen en voedselcrises nemen wereldwijd toe. Het aantal natuurrampen is in de afgelopen 50 jaar vervijfvoudigd. Wij bieden noodhulp aan bevolkingsgroepen die getroffen zijn door conflicten of natuurrampen. Vrouwen zijn vaak de eerste slachtoffers van crises, omdat zij meer blootstaan aan voedseltekorten, geweld en uitbuiting.

Ga voor meer informatie naar onze programmapagina.

bottom of page